Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś, red. Tomasz Gęsina i Wioletta Wilczek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2018, ss. 146
Main Article Content
Downloads
Article Details
Author, submitting a text to the editorial board of the journal “Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica", certifies that the content of the article has not been published so far and that the work does not violate in any way the copyright or related rights of other person, as well as other rights of third parties, and that no one's rights to the work (or any part thereof) have been missed. After signing the contract, the property rights to the published materials are transferred to the Scientific Publisher of the University of the National Education Commission, Krakow.
“Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica” is an open access journal, and all its content is made available free of charge to users and institutions under the Creative Commons CC-BY-NC-ND 4.0 license (attribution, non-commercial use, no derivative works). Under this license, the authors agree that their work may be lawfully reused for any purpose, except for commercial purposes, without the prior consent of the author or publisher. Everyone can read, download, copy, print, distribute and process these works, provided that the author's marking and the original publication place are correct. Published texts may not be used to create derivative works (e.g. to translate and publish in another language without the consent of the publisher). This is in line with the BOAI (Budapest Open Access Initiative) definition. "Studia Linguistica" does not charge for submitting or processing articles.
References
Anusiewicz J., Dąbrowska A., Fleischer M., 2000, Językowy obraz świata i kultura, „Język a Kultura”, t. 13: Językowy obraz świata, red. A. Dąbrowska, J. Anusiewicz, Wrocław, s. 11–44.
Google Scholar
Bartmiński J., 2006, Językowe podstawy obrazu świata, Lublin.
Google Scholar
Grzegorczykowa R., 1999, Pojęcie językowego obrazu świata, [w:] Językowy obraz świata, red. J. Bartmiński, Lublin, s. 39-46.
Google Scholar
Jędrzejewski P., Magira P., Skrężyna K., Szuster G. (red.), 2016, Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej, Kraków.
Google Scholar
Lesz-Duk M., 2003, Słownictwo kulinarne we współczesnej polszczyźnie, „Prace Naukowe WSP w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo”, z. 4, s. 175–181.
Google Scholar
Łeńska-Bąk K., 2010, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach: historia kultury sub specia culinaria, Opole.
Google Scholar
Mączyński M., 2008, Co jadały panny siostry w XVII wieku – czyli słownictwo kulinarne w „Kronice” sióstr norbertanek, „Małopolska. Regiony – Regionalizmy – Małe ojczyzny” X, s. 102–111.
Google Scholar
Młynarczyk E., 2016, Językowy obraz pożywienia ludności wiejskiej w sytuacji niedostatku materialnego (na przykładzie wybranych frazemów), [w:] Słowiańska frazeologia gwarowa, red. M. Rak, K. Sikora, Kraków, s. 226–253.
Google Scholar
Olma M., 2013, Zwyczaje żywieniowe i upodobania kulinarne w rodzinie Pawlikowskich (na podstawie korespondencji prywatnej), „Rocznik Przemyski”, t. 39: Literatura i Język, s. 13–36.
Google Scholar
Rybicka E., 2014, Geopoetyka. Przestrzeń i miejsce we współczesnych teoriach i praktykach literackich, Kraków.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L., 2018, „Dobry żur, kiej w nim szczur”: dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury, Opole.
Google Scholar
Tymochowicz M., 2019, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Lublin.
Google Scholar
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
Google Scholar
Witosz B., 2005, Genologia lingwistyczna. Zarys problematyki, Katowice.
Google Scholar
Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.
Google Scholar
Żarski W., Piasecki T. (red.), 2017, Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura, Wrocław.
Google Scholar