Staro- i średniopolskie nazwy ciast

Main Article Content

Zuzanna Krótki

Abstract

n the article herein the thirty-four lexical units were undertaken and analysed thorough- ly which maintained the old- and middle-Polish appellations of baking products - pastries. Stemming from the etymology, the motivation was investigated, the meaning and the semantic changes in the gathered texts of words were also scrutinized and put under the magnifying glass. It was evidenced that the nomination of investigated names of ‘baked cakes’ consisted of six general functions such as: 1. literal character of particular cake; 2. indication of its main baking ingredients; 3. the form of it; 4. origin of a cake; 5. increase of ‘favourable of a cake’ by a referral to the authority; 6. correlation of the particular cake with its rites and holidays (during which the pastries were served) (sic!). Most frequently the old names of ‘baked good- ies’ were made as simple associations and were coupled with particular shape of the bake.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Krótki, Z. (2016) “Staro- i średniopolskie nazwy ciast”, Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica, (11). Available at: https://studialinguistica.uken.krakow.pl/article/view/5162 (Accessed: 21 November 2024).
Section
Articles

References

Besala J., 2015, Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej szlacheckiej, Poznań.
Google Scholar

Bochnakowa A., 1984, Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII wieku, Kraków.
Google Scholar

Bockenheim K., 1998, Przy polskim stole, Wrocław.
Google Scholar

Dąbrowska A., 1998, O językowym zachowaniu przy stole. Dlaczego upiększamy nazwy potraw, [w:] Oczywisty urok biesiadowania, red. P. Kowalski, Wrocław, s. 248–257.
Google Scholar

Dembińska M., 1963, Konsumpcja żywności w Polsce średniowiecznej, Wrocław – Warszawa – Kraków.
Google Scholar

Gloger Z., 1974, Encyklopedia staropolska ilustrowana, t. 1, Warszawa.
Google Scholar

Jurafsky D., 2012, The Language of Food. A Linguist Reads the Menu, New York – London.
Google Scholar

Kitowicz J., 2005, Opis obyczajów za panowania Augusta III Sasa, Gdańsk, s. 267.
Google Scholar

Kreja B., 1958, Propozycje etymologiczne: 1. Wymsknąć się; 2. Naleśnik, „Język Polski”, t. 38, s. 204–206
Google Scholar

Krótki Z., (w druku), Chleb w leksyce staro- i średniopolskiej, „Studia Słowianoznawcze”.
Google Scholar

Kukorowski S., 1998, Od ascezy do obżarstwa. O jadłospisie mnichów, [w:] Oczywisty urok bie- siadowania, red. P. Kowalski, Wrocław, s. 51–61.
Google Scholar

Lemnis M., Vitry H., 1979, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa.
Google Scholar

Markowski A., 1994, Kuchnia w języku czyli o nazwach produktów kulinarnych, [w:] Wokół stołu i kuchni, red. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 129–141.
Google Scholar

Nowakowska A., 1994, Polszczyzna imbirem pachnąca. Związki frazeologiczne z nazwami przypraw korzennych, „Poradnik Językowy”, t. 10, s. 1–10.
Google Scholar

Ogrodowska B., 2004, Polskie obrzędy i zwyczaje doroczne, Warszawa.
Google Scholar

R.S., 1993, Karnawałowe bale i racuchy, „Poradnik Językowy”, t. 9–10, s. 571–574.
Google Scholar

Siekierska K., 1993, Co jadano w Polsce w czasach saskich. (Uwagi o terminologii kulinarnej w Słowniku Troca i w niektórych pamiętnikach XVIII wieku), [w:] Polszczyzna Mazowsza i Podlasia. Różnice w mowie pokoleń, red. B. Bartnicka et al., Łomża – Warszawa, s. 125–135.
Google Scholar