Barbara Mitrenga, Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne, Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2014, ss. 291 [5]
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
Author, submitting a text to the editorial board of the journal “Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica", certifies that the content of the article has not been published so far and that the work does not violate in any way the copyright or related rights of other person, as well as other rights of third parties, and that no one's rights to the work (or any part thereof) have been missed. After signing the contract, the property rights to the published materials are transferred to the Scientific Publisher of the University of the National Education Commission, Krakow.
“Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica” is an open access journal, and all its content is made available free of charge to users and institutions under the Creative Commons CC-BY-NC-ND 4.0 license (attribution, non-commercial use, no derivative works). Under this license, the authors agree that their work may be lawfully reused for any purpose, except for commercial purposes, without the prior consent of the author or publisher. Everyone can read, download, copy, print, distribute and process these works, provided that the author's marking and the original publication place are correct. Published texts may not be used to create derivative works (e.g. to translate and publish in another language without the consent of the publisher). This is in line with the BOAI (Budapest Open Access Initiative) definition. "Studia Linguistica" does not charge for submitting or processing articles.
References
Bartnicka B., 2007, Słownictwo pism Stefana Żeromskiego, t.8, Świat doznań zmysłowych (węch, smak, dotyk), Kraków.
Google Scholar
Cygal-Krupa Z., 1986, Słownictwo tematyczne języka polskiego. Zbiór wyrazów w układzie ran- gowym, alfabetycznym i tematycznym, Kraków.
Google Scholar
Cygal-Krupa Z., 1990, Podstawowe słownictwo tematyczne języka polskiego (na wybranych przykładach), Kraków.
Google Scholar
Dawidziak-Kładoczna M., 2010, Mechanizmy konceptualizacji smaku w opisach i notach degustacyjnych win, ,,Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Seria: Językoznawstwo”, z. 7, s. 37–48.
Google Scholar
Falińska B., 1991, Z badań nad regionalizmami w słownictwie kulinarnym, [w:] Regionalizmy w języku familijnym. Zbiór studiów, red. K. Handke, Wrocław, s. 79–88.
Google Scholar
Jochym-Kuszlikowa L., 1982, Metoda analizy gniazdowej w konfrontatywnych badaniach słowotwórstwa współczesnego języka polskiego i rosyjskiego (formacje odprzymiotnikowe), Kraków.
Google Scholar
Kaczor M., 2010, Opis smaku w reklamie, [w:] Język, tekst, kultura, red.H. Bartwicka, Bydgoszcz, s. 47–52.
Google Scholar
Kaczor M., 2011, Synestezyjne opisy smaków, ,,Zielonogórskie seminaria językoznawcze” 2010, red. S. Borawski, M. Hawrysz, Zielona Góra, s. 31-47.
Google Scholar
Kobylińska J., 2005, Pożywienie, [w:] Zagórzanie (Górale gorczańscy) – góralska grupa etnograficzna, ,,Małopolska. Regiony-Regionalizmy-Małe Ojczyzny”, t. 7, s. 102–110.
Google Scholar
Markowski A., 1992, Leksyka wspólna różnym odmianom polszczyzny, Wrocław.
Google Scholar
Markowski A., 1994, Kuchnia w języku, czyli o nazwach produktów kulinarnych, [w:] Wokół stołu i kuchni, red. M. Łozińska, J. Łoziński, Warszawa, s. 129–141.
Google Scholar
Mączyński M., 2008, Co jadały panny siostry w XVII wieku – czyli słownictwo kulinarne w ,,Kronice” sióstr norbertanek, ,,Małopolska. Regiony-Regionalizmy-Małe Ojczyzny”, t. 10, s. 102–111.
Google Scholar
Olma M., 2013, Zwyczaje żywieniowe i upodobania kulinarne w rodzinie Pawlikowskich (na postawie korespondencji prywatnej), ,,Rocznik Przemyski”, t. 49, z. 2: Literatura i język, s. 13–36.
Google Scholar
Wierzchowska M., 1999, ,,Niewypowiedzianie smaczne, nieopisanie pięknie pachnące” – opis smaku i zapachu w komunikatach perswazyjnych na przykładzie tekstów reklam telewi- zyjnych, [w:] Polszczyzna w komunikowaniu publicznym, red. W. Gruszczyński, J. Bralczyk, G. Majkowska, Warszawa, s. 107–114.
Google Scholar
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
Google Scholar
Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.
Google Scholar