Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019, ss. 483
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
Author, submitting a text to the editorial board of the journal “Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica", certifies that the content of the article has not been published so far and that the work does not violate in any way the copyright or related rights of other person, as well as other rights of third parties, and that no one's rights to the work (or any part thereof) have been missed. After signing the contract, the property rights to the published materials are transferred to the Scientific Publisher of the University of the National Education Commission, Krakow.
“Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica” is an open access journal, and all its content is made available free of charge to users and institutions under the Creative Commons CC-BY-NC-ND 4.0 license (attribution, non-commercial use, no derivative works). Under this license, the authors agree that their work may be lawfully reused for any purpose, except for commercial purposes, without the prior consent of the author or publisher. Everyone can read, download, copy, print, distribute and process these works, provided that the author's marking and the original publication place are correct. Published texts may not be used to create derivative works (e.g. to translate and publish in another language without the consent of the publisher). This is in line with the BOAI (Budapest Open Access Initiative) definition. "Studia Linguistica" does not charge for submitting or processing articles.
References
Adamowski J., Tymochowicz M. (red.), 2018, Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, Lublin.
Google Scholar
Baraniewski W., 2004, Kuchnia i stół w polskim dworze, Warszawa.
Google Scholar
Bockenheim K., 2003, Przy polskim stole, Warszawa.
Google Scholar
Burszta J., 1950, Wieś i karczma. Rola karczmy w życiu wsi pańszczyźnianej, Warszawa–Lublin.
Google Scholar
Czerwiński T., 2008, Pożywienie ludności wiejskiej na północnym Mazowszu u schyłku XIX i w XX wieku, Ciechanów.
Google Scholar
Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., 2015, Wzory jedzenia a struktura spo łeczna, Warszawa.
Google Scholar
Drożdż A., Stolična R. (red.), 2010, Historie kuchenne. Rola i znaczenie pożywienia w kulturze, Cieszyn–Katowice–Brno.
Google Scholar
Drzał-Sierocka A. (red.), 2014, W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej, Gdańsk.
Google Scholar
Eichstaedt J. (red.), Smak biesiady. Antropologiczne szkice o kulturze szlacheckiej i współczesnej, Ożarów.
Google Scholar
Gęsina T., Wilczek W. (red.), 2018, Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś, Katowice.
Google Scholar
Gorgol Z., 1998, Lubelska kuchnia regionalna, Lublin.
Google Scholar
Jędrzejewski P., Magiera P., Skrężyna K., Szuster G. (red.), 2016, Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej, Kraków.
Google Scholar
Kamler A., Pietrzkiewicz D., Seroka K. (red.), 2018, Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, Warszawa.
Google Scholar
Kowalska-Lewicka A. (red.), 1973, Pożywienie ludności wiejskiej, Kraków.
Google Scholar
Kowalski P. (red.), 1998, Oczywisty urok biesiadowania, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2000, Chleb nasz powszedni. O pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2002, Woda żywa. Opowieść o wodzie, zdrowiu, higienie i dietetyce, Wrocław.
Google Scholar
Adamowski J., Tymochowicz M. (red.), 2018, Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, Lublin.
Google Scholar
Baraniewski W., 2004, Kuchnia i stół w polskim dworze, Warszawa.
Google Scholar
Bockenheim K., 2003, Przy polskim stole, Warszawa.
Google Scholar
Burszta J., 1950, Wieś i karczma. Rola karczmy w życiu wsi pańszczyźnianej, Warszawa–Lublin.
Google Scholar
Czerwiński T., 2008, Pożywienie ludności wiejskiej na północnym Mazowszu u schyłku XIX i w XX wieku, Ciechanów.
Google Scholar
Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., 2015, Wzory jedzenia a struktura społeczna, Warszawa.
Google Scholar
Drożdż A., Stolična R. (red.), 2010, Historie kuchenne. Rola i znaczenie pożywienia w kulturze, Cieszyn–Katowice–Brno.
Google Scholar
Drzał-Sierocka A. (red.), 2014, W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej, Gdańsk.
Google Scholar
Eichstaedt J. (red.), Smak biesiady. Antropologiczne szkice o kulturze szlacheckiej i współczesnej, Ożarów.
Google Scholar
Gęsina T., Wilczek W. (red.), 2018, Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś, Katowice.
Google Scholar
Gorgol Z., 1998, Lubelska kuchnia regionalna, Lublin.
Google Scholar
Jędrzejewski P., Magiera P., Skrężyna K., Szuster G. (red.), 2016, Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej, Kraków.
Google Scholar
Kamler A., Pietrzkiewicz D., Seroka K. (red.), 2018, Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, Warszawa.
Google Scholar
Kowalska-Lewicka A. (red.), 1973, Pożywienie ludności wiejskiej, Kraków.
Google Scholar
Kowalski P. (red.), 1998, Oczywisty urok biesiadowania, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2000, Chleb nasz powszedni. O pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2002, Woda żywa. Opowieść o wodzie, zdrowiu, higienie i dietetyce, Wrocław.
Google Scholar
Krupa-Ławrynowicz A., Orszulak-Dudkowska K. (red.), 2019, W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni, Łódź.
Google Scholar
Kubiak I., Kubiak K., 1981, Chleb w tradycji ludowej, Warszawa.
Google Scholar
Lis H., Lis P., 2009, Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..., Kraków.
Google Scholar
Lis H., Lis P., 2015, Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, Warszawa.
Google Scholar
Łeńska-Bąk K. (red.), 2007, Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, Opole.
Google Scholar
Łeńska-Bąk K., 2010, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach... Historia kultury sub speciae culinaria, Opole.
Google Scholar
Łozińscy M. i J., 2012, Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa.
Google Scholar
Michalak A., 2017, O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu, Wołowiec.
Google Scholar
Mironiuk-Nikolska A., 2007, Kuchnia polska – jak powstaje tradycyjny smak, Warszawa.
Google Scholar
Ogrodowska B., 2012, Tradycje polskiego stołu, Warszawa, wyd. II popr.
Google Scholar
Stegner T. (red.), 2003, W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur, Gdańsk.
Google Scholar
Straczuk J., 2013, Wspólnota stołu. O integracyjnych właściwościach pożywienia, [w:] tejże, Cmentarz i stół. Pogranicze prawosławno-katolickie w Polsce i na Białorusi, Toruń, s. 163–274.
Google Scholar
Szromba-Rysowa Z., 1978, Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku, Wrocław.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L., 2018, „Dobry żur, kiej w nim szczur”. Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury, Opole.
Google Scholar
Żarski W., Piasecki T. (red.), 2016, Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura, Wrocław.
Google Scholar
Żychlińska J., Głowacka-Penczyńska A. (red.), 2018, Apetyt na jedzenie. Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów, Bydgoszcz.
Google Scholar