Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019, ss. 483
Main Article Content
Abstrakt
Downloads
Article Details
Autor, zgłaszając tekst do redakcji czasopisma „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica”, zaświadcza, iż jest on rezultatem wyłącznie jego własnej twórczości, że treść artykułu nie była dotychczas publikowana oraz że utwór nie narusza w żadnym stopniu praw autorskich ani praw pokrewnych innych osób, jak również innych praw osób trzecich, a także, że niczyje prawa do utworu (lub jego jakiejkolwiek części) nie zostały pominięte. Po podpisaniu umowy prawa majątkowe do opublikowanych materiałów zostają przeniesione na Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Rocznik „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica” to czasopismo o otwartym dostępie, a cała jego zawartość jest udostępniana bezpłatnie dla użytkowników i instytucji na zasadach licencji Creative Commons CC-BY-NC-ND 4.0 (uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych). Na podstawie tej licencji autorzy zgadzają się, że ich prace mogą być zgodnie z prawem ponownie wykorzystywane do jakichkolwiek celów, za wyjątkiem celów komercyjnych, bez konieczności uzyskania uprzedniej zgody ze strony autora lub wydawcy. Każdy może prace te czytać, pobierać, kopiować, drukować, rozpowszechniać oraz przetwarzać, pod warunkiem poprawnego oznaczenia autorstwa oraz oryginalnego miejsca publikacji. Publikowanych tekstów nie można wykorzystywać do tworzenia utworów zależnych (np. do tłumaczenia ich i publikowania w innym języku bez zgody wydawcy). Jest to zgodne z definicją otwartego dostępu BOAI (Budapest Open Access Initiative) „Studia Linguistica”nie pobiera opłat za składanie artykułów ani ich przetwarzanie.
Autor, przesyłając artykuł do redakcji „Studia Linguistica”, bezwględnie zgadza się z poniższymi punktami:
-
Oświadczam, że jestem Autorem lub Współautorem nadesłanego tekstu. Przesłany tekst nie był nigdzie publikowany, jest całkowicie oryginalny i nie narusza w żadnym stopniu praw autorskich ani praw pokrewnych innych osób, jak również innych praw osób trzecich, a także, że niczyje prawa do utwory nie zostały pominięte.
-
Oświadczam, że nadesłany tekst nie został złożony do recenzji lub/i publikacji w innym czasopiśmie.
-
Przyjmuję do wiadomości, że Autor ponosi pełną odpowiedzialność za każdy przypadek plagiatu, niezależnie od tego, czy został on wykryty podczas procesu recenzji, czy po publikacji w „Studia Linguistica”.
-
Oświadczam, że ponoszę pełną odpowiedzialność finansową i prawną za wszelkie roszczenia związane z utworem.
-
Potwierdzam uznanie wszystkich źródeł danych wykorzystanych i cytowanych w badaniach.
-
Potwierdzam, że artykuł został wykonany z należytą starannością zgodnie ze standardami edytorskimi „Studia Linguistica”.
Bibliografia
Adamowski J., Tymochowicz M. (red.), 2018, Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, Lublin.
Google Scholar
Baraniewski W., 2004, Kuchnia i stół w polskim dworze, Warszawa.
Google Scholar
Bockenheim K., 2003, Przy polskim stole, Warszawa.
Google Scholar
Burszta J., 1950, Wieś i karczma. Rola karczmy w życiu wsi pańszczyźnianej, Warszawa–Lublin.
Google Scholar
Czerwiński T., 2008, Pożywienie ludności wiejskiej na północnym Mazowszu u schyłku XIX i w XX wieku, Ciechanów.
Google Scholar
Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., 2015, Wzory jedzenia a struktura spo łeczna, Warszawa.
Google Scholar
Drożdż A., Stolična R. (red.), 2010, Historie kuchenne. Rola i znaczenie pożywienia w kulturze, Cieszyn–Katowice–Brno.
Google Scholar
Drzał-Sierocka A. (red.), 2014, W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej, Gdańsk.
Google Scholar
Eichstaedt J. (red.), Smak biesiady. Antropologiczne szkice o kulturze szlacheckiej i współczesnej, Ożarów.
Google Scholar
Gęsina T., Wilczek W. (red.), 2018, Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś, Katowice.
Google Scholar
Gorgol Z., 1998, Lubelska kuchnia regionalna, Lublin.
Google Scholar
Jędrzejewski P., Magiera P., Skrężyna K., Szuster G. (red.), 2016, Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej, Kraków.
Google Scholar
Kamler A., Pietrzkiewicz D., Seroka K. (red.), 2018, Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, Warszawa.
Google Scholar
Kowalska-Lewicka A. (red.), 1973, Pożywienie ludności wiejskiej, Kraków.
Google Scholar
Kowalski P. (red.), 1998, Oczywisty urok biesiadowania, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2000, Chleb nasz powszedni. O pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2002, Woda żywa. Opowieść o wodzie, zdrowiu, higienie i dietetyce, Wrocław.
Google Scholar
Adamowski J., Tymochowicz M. (red.), 2018, Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, Lublin.
Google Scholar
Baraniewski W., 2004, Kuchnia i stół w polskim dworze, Warszawa.
Google Scholar
Bockenheim K., 2003, Przy polskim stole, Warszawa.
Google Scholar
Burszta J., 1950, Wieś i karczma. Rola karczmy w życiu wsi pańszczyźnianej, Warszawa–Lublin.
Google Scholar
Czerwiński T., 2008, Pożywienie ludności wiejskiej na północnym Mazowszu u schyłku XIX i w XX wieku, Ciechanów.
Google Scholar
Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., 2015, Wzory jedzenia a struktura społeczna, Warszawa.
Google Scholar
Drożdż A., Stolična R. (red.), 2010, Historie kuchenne. Rola i znaczenie pożywienia w kulturze, Cieszyn–Katowice–Brno.
Google Scholar
Drzał-Sierocka A. (red.), 2014, W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej, Gdańsk.
Google Scholar
Eichstaedt J. (red.), Smak biesiady. Antropologiczne szkice o kulturze szlacheckiej i współczesnej, Ożarów.
Google Scholar
Gęsina T., Wilczek W. (red.), 2018, Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś, Katowice.
Google Scholar
Gorgol Z., 1998, Lubelska kuchnia regionalna, Lublin.
Google Scholar
Jędrzejewski P., Magiera P., Skrężyna K., Szuster G. (red.), 2016, Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej, Kraków.
Google Scholar
Kamler A., Pietrzkiewicz D., Seroka K. (red.), 2018, Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, Warszawa.
Google Scholar
Kowalska-Lewicka A. (red.), 1973, Pożywienie ludności wiejskiej, Kraków.
Google Scholar
Kowalski P. (red.), 1998, Oczywisty urok biesiadowania, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2000, Chleb nasz powszedni. O pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków, Wrocław.
Google Scholar
Kowalski P., 2002, Woda żywa. Opowieść o wodzie, zdrowiu, higienie i dietetyce, Wrocław.
Google Scholar
Krupa-Ławrynowicz A., Orszulak-Dudkowska K. (red.), 2019, W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni, Łódź.
Google Scholar
Kubiak I., Kubiak K., 1981, Chleb w tradycji ludowej, Warszawa.
Google Scholar
Lis H., Lis P., 2009, Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..., Kraków.
Google Scholar
Lis H., Lis P., 2015, Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, Warszawa.
Google Scholar
Łeńska-Bąk K. (red.), 2007, Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, Opole.
Google Scholar
Łeńska-Bąk K., 2010, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach... Historia kultury sub speciae culinaria, Opole.
Google Scholar
Łozińscy M. i J., 2012, Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa.
Google Scholar
Michalak A., 2017, O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu, Wołowiec.
Google Scholar
Mironiuk-Nikolska A., 2007, Kuchnia polska – jak powstaje tradycyjny smak, Warszawa.
Google Scholar
Ogrodowska B., 2012, Tradycje polskiego stołu, Warszawa, wyd. II popr.
Google Scholar
Stegner T. (red.), 2003, W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur, Gdańsk.
Google Scholar
Straczuk J., 2013, Wspólnota stołu. O integracyjnych właściwościach pożywienia, [w:] tejże, Cmentarz i stół. Pogranicze prawosławno-katolickie w Polsce i na Białorusi, Toruń, s. 163–274.
Google Scholar
Szromba-Rysowa Z., 1978, Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku, Wrocław.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L., 2018, „Dobry żur, kiej w nim szczur”. Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury, Opole.
Google Scholar
Żarski W., Piasecki T. (red.), 2016, Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura, Wrocław.
Google Scholar
Żychlińska J., Głowacka-Penczyńska A. (red.), 2018, Apetyt na jedzenie. Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów, Bydgoszcz.
Google Scholar