Nazwy własne i ich pochodne w polskiej współczesnej nomenklaturze kulinarnej
Main Article Content
Abstrakt
The article pertains to the culinary terminology that is contemporarily used in the Polish language. The main aim of the article is to define the scope and way of using proper names and their derivatives in the creation of culinary terminology, i.e. subcategories of proper names that appear in that terminology, their grammatical categories, their function and position in the complex structure of a culinary name.
Downloads
Article Details
Autor, zgłaszając tekst do redakcji czasopisma „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica”, zaświadcza, iż jest on rezultatem wyłącznie jego własnej twórczości, że treść artykułu nie była dotychczas publikowana oraz że utwór nie narusza w żadnym stopniu praw autorskich ani praw pokrewnych innych osób, jak również innych praw osób trzecich, a także, że niczyje prawa do utworu (lub jego jakiejkolwiek części) nie zostały pominięte. Po podpisaniu umowy prawa majątkowe do opublikowanych materiałów zostają przeniesione na Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Rocznik „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica” to czasopismo o otwartym dostępie, a cała jego zawartość jest udostępniana bezpłatnie dla użytkowników i instytucji na zasadach licencji Creative Commons CC-BY-NC-ND 4.0 (uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych). Na podstawie tej licencji autorzy zgadzają się, że ich prace mogą być zgodnie z prawem ponownie wykorzystywane do jakichkolwiek celów, za wyjątkiem celów komercyjnych, bez konieczności uzyskania uprzedniej zgody ze strony autora lub wydawcy. Każdy może prace te czytać, pobierać, kopiować, drukować, rozpowszechniać oraz przetwarzać, pod warunkiem poprawnego oznaczenia autorstwa oraz oryginalnego miejsca publikacji. Publikowanych tekstów nie można wykorzystywać do tworzenia utworów zależnych (np. do tłumaczenia ich i publikowania w innym języku bez zgody wydawcy). Jest to zgodne z definicją otwartego dostępu BOAI (Budapest Open Access Initiative) „Studia Linguistica”nie pobiera opłat za składanie artykułów ani ich przetwarzanie.
Autor, przesyłając artykuł do redakcji „Studia Linguistica”, bezwględnie zgadza się z poniższymi punktami:
-
Oświadczam, że jestem Autorem lub Współautorem nadesłanego tekstu. Przesłany tekst nie był nigdzie publikowany, jest całkowicie oryginalny i nie narusza w żadnym stopniu praw autorskich ani praw pokrewnych innych osób, jak również innych praw osób trzecich, a także, że niczyje prawa do utwory nie zostały pominięte.
-
Oświadczam, że nadesłany tekst nie został złożony do recenzji lub/i publikacji w innym czasopiśmie.
-
Przyjmuję do wiadomości, że Autor ponosi pełną odpowiedzialność za każdy przypadek plagiatu, niezależnie od tego, czy został on wykryty podczas procesu recenzji, czy po publikacji w „Studia Linguistica”.
-
Oświadczam, że ponoszę pełną odpowiedzialność finansową i prawną za wszelkie roszczenia związane z utworem.
-
Potwierdzam uznanie wszystkich źródeł danych wykorzystanych i cytowanych w badaniach.
-
Potwierdzam, że artykuł został wykonany z należytą starannością zgodnie ze standardami edytorskimi „Studia Linguistica”.
Bibliografia
Teksty źródłowe (wybór)
Google Scholar
Bangert E., Mahrle Ch., 2009, Kawa, tłum. E. Rohozińska, Warszawa.
Google Scholar
Caprari M., 2009, Herbata, Warszawa.
Google Scholar
Ćwierciakiewiczowa L., 1985, 365 obiadów, opracował do druku, poprzedził wstępem i zaopatrzył w słowniczek J. Kalkowski, Kraków.
Google Scholar
Kuchnia polska. Przepisy dawne i nowe, 2008, Warszawa.
Google Scholar
Kuchnia śródziemnomorska, 2005, tłum. M. Samborska, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar
Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania, 2012, tłum. E. Jaroszewicz, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar
Mięso na różne sposoby, 2009, Warszawa.
Google Scholar
Podróże kulinarne. Tradycje. Smaki, Potrawy, seria [bmw., brw.].
Google Scholar
Regionalna kuchnia polska. Małopolska, zebrała M. Orłowska, Kielce [brw.].
Google Scholar
Regionalna kuchnia polska. Podlasie i Lubelszczyzna, zebrała M. Orłowska, Kielce [brw.].
Google Scholar
Rok w kuchni, 2008, cz. 1–2, Warszawa.
Google Scholar
Wasilewska M., 2009, Kuchnia polska. Tylko sprawdzone przepisy, Warszawa.
Google Scholar
Opracowania
Google Scholar
Badyda E., 2011, O problemach z ustaleniem postaci chrematoniów – na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 31–41.
Google Scholar
Breza E., 1998, Nazwy obiektów i instytucji związanych z nowoczesną cywilizacją (Chrematonimy), [w:] Polskie nazwy własne. Encyklopedia, red. E. Rzetelska-Feleszko, Warszawa – Kraków, s. 343–361.
Google Scholar
Dembińska M., 1994, Z dziejów produkcji żywności w Polsce, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 7–31.
Google Scholar
Gałkowski A., 2008, Chrematonimy w funkcji użytkowej. Onomastyczne studium porównawcze na materiale polskim, włoskim, francuskim, Łódź.
Google Scholar
Górnowicz H., 1988, Wstęp do onomastyki, Gdańsk.
Google Scholar
Jakus-Borkowa E., 1987, Nazewnictwo polskie, Opole.
Google Scholar
Jaros V., 2011, Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów piekarniczych i cukierniczych, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 215–233.
Google Scholar
Kaleta Z., 1998, Teoria nazw własnych, [w:] Polskie nazwy własne. Encyklopedia, red. E. Rzetelska-Feleszko, Warszawa – Kraków, s. 15–81.
Google Scholar
Kopaliński W., 1996, Słownik eponimów, czyli wyrazów odimiennych, Warszawa.
Google Scholar
Kowalik K., 2008, Pochodne nazw własnych w słownikach ogólnych współczesnej polszczyzny, [w:] Nowe studia leksykograficzne, red. R. Przybylska, P. Żmigrodzki, Kraków, s. 191–202.
Google Scholar
Kowecka E., 1984, W salonie i w kuchni. Opowieść o kulturze materialnej pałaców i dworów polskich w XIX w., Warszawa.
Google Scholar
Lech-Kirstein D., 2011, Kreacje nazewnicze w nazwach drinków, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 283–292.
Google Scholar
Lewandowski A., 1992, Współczesne polskie nazwy firmowe, Zielona Góra.
Google Scholar
Łobodzińska R., 2011, Imiona w różnych klasach chrematonimów, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 301–310.
Google Scholar
Malec M., 2001, Imię w polskiej antroponimii i kulturze, Kraków.
Google Scholar
Markowski A., 1994, Kuchnia w języku, czyli o nazwach produktów kulinarnych, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 129–141.
Google Scholar
Meller B., 1994, Obce wpływy w kuchni polskiej, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 33–55.
Google Scholar
Ološtiak M., Garančovská L., 2011, O spôsoboch tvorenia chrématoným, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 357–370.
Google Scholar
Romanowska M., 2007, Słownik sztuki kulinarnej, Warszawa.
Google Scholar
Rymut K., 1987, Nazwy miast Polski, Wrocław.
Google Scholar
Stachurski E., 2000, Słowa-klucze polskiej epiki romantycznej, Kraków.
Google Scholar
W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie się kultur. Zbiór studiów, 2003, red. T. Stegner, Gdańsk.
Google Scholar
Wielka księga nalewek. Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu, który w domowych warunkach możemy uczynić, 2012, oprac. J. Rogala, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
Google Scholar
Wosiak-Śliwa R., 2011, Kaszubskie nazwy potraw i napojów, Gdańsk.
Google Scholar
Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.
Google Scholar