Nazwy własne i ich pochodne w polskiej współczesnej nomenklaturze kulinarnej
Main Article Content
Abstract
The article pertains to the culinary terminology that is contemporarily used in the Polish language. The main aim of the article is to define the scope and way of using proper names and their derivatives in the creation of culinary terminology, i.e. subcategories of proper names that appear in that terminology, their grammatical categories, their function and position in the complex structure of a culinary name.
Downloads
Article Details
Author, submitting a text to the editorial board of the journal “Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica", certifies that the content of the article has not been published so far and that the work does not violate in any way the copyright or related rights of other person, as well as other rights of third parties, and that no one's rights to the work (or any part thereof) have been missed. After signing the contract, the property rights to the published materials are transferred to the Scientific Publisher of the University of the National Education Commission, Krakow.
“Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica” is an open access journal, and all its content is made available free of charge to users and institutions under the Creative Commons CC-BY-NC-ND 4.0 license (attribution, non-commercial use, no derivative works). Under this license, the authors agree that their work may be lawfully reused for any purpose, except for commercial purposes, without the prior consent of the author or publisher. Everyone can read, download, copy, print, distribute and process these works, provided that the author's marking and the original publication place are correct. Published texts may not be used to create derivative works (e.g. to translate and publish in another language without the consent of the publisher). This is in line with the BOAI (Budapest Open Access Initiative) definition. "Studia Linguistica" does not charge for submitting or processing articles.
References
Teksty źródłowe (wybór)
Google Scholar
Bangert E., Mahrle Ch., 2009, Kawa, tłum. E. Rohozińska, Warszawa.
Google Scholar
Caprari M., 2009, Herbata, Warszawa.
Google Scholar
Ćwierciakiewiczowa L., 1985, 365 obiadów, opracował do druku, poprzedził wstępem i zaopatrzył w słowniczek J. Kalkowski, Kraków.
Google Scholar
Kuchnia polska. Przepisy dawne i nowe, 2008, Warszawa.
Google Scholar
Kuchnia śródziemnomorska, 2005, tłum. M. Samborska, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar
Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania, 2012, tłum. E. Jaroszewicz, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar
Mięso na różne sposoby, 2009, Warszawa.
Google Scholar
Podróże kulinarne. Tradycje. Smaki, Potrawy, seria [bmw., brw.].
Google Scholar
Regionalna kuchnia polska. Małopolska, zebrała M. Orłowska, Kielce [brw.].
Google Scholar
Regionalna kuchnia polska. Podlasie i Lubelszczyzna, zebrała M. Orłowska, Kielce [brw.].
Google Scholar
Rok w kuchni, 2008, cz. 1–2, Warszawa.
Google Scholar
Wasilewska M., 2009, Kuchnia polska. Tylko sprawdzone przepisy, Warszawa.
Google Scholar
Opracowania
Google Scholar
Badyda E., 2011, O problemach z ustaleniem postaci chrematoniów – na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 31–41.
Google Scholar
Breza E., 1998, Nazwy obiektów i instytucji związanych z nowoczesną cywilizacją (Chrematonimy), [w:] Polskie nazwy własne. Encyklopedia, red. E. Rzetelska-Feleszko, Warszawa – Kraków, s. 343–361.
Google Scholar
Dembińska M., 1994, Z dziejów produkcji żywności w Polsce, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 7–31.
Google Scholar
Gałkowski A., 2008, Chrematonimy w funkcji użytkowej. Onomastyczne studium porównawcze na materiale polskim, włoskim, francuskim, Łódź.
Google Scholar
Górnowicz H., 1988, Wstęp do onomastyki, Gdańsk.
Google Scholar
Jakus-Borkowa E., 1987, Nazewnictwo polskie, Opole.
Google Scholar
Jaros V., 2011, Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów piekarniczych i cukierniczych, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 215–233.
Google Scholar
Kaleta Z., 1998, Teoria nazw własnych, [w:] Polskie nazwy własne. Encyklopedia, red. E. Rzetelska-Feleszko, Warszawa – Kraków, s. 15–81.
Google Scholar
Kopaliński W., 1996, Słownik eponimów, czyli wyrazów odimiennych, Warszawa.
Google Scholar
Kowalik K., 2008, Pochodne nazw własnych w słownikach ogólnych współczesnej polszczyzny, [w:] Nowe studia leksykograficzne, red. R. Przybylska, P. Żmigrodzki, Kraków, s. 191–202.
Google Scholar
Kowecka E., 1984, W salonie i w kuchni. Opowieść o kulturze materialnej pałaców i dworów polskich w XIX w., Warszawa.
Google Scholar
Lech-Kirstein D., 2011, Kreacje nazewnicze w nazwach drinków, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 283–292.
Google Scholar
Lewandowski A., 1992, Współczesne polskie nazwy firmowe, Zielona Góra.
Google Scholar
Łobodzińska R., 2011, Imiona w różnych klasach chrematonimów, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 301–310.
Google Scholar
Malec M., 2001, Imię w polskiej antroponimii i kulturze, Kraków.
Google Scholar
Markowski A., 1994, Kuchnia w języku, czyli o nazwach produktów kulinarnych, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 129–141.
Google Scholar
Meller B., 1994, Obce wpływy w kuchni polskiej, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 33–55.
Google Scholar
Ološtiak M., Garančovská L., 2011, O spôsoboch tvorenia chrématoným, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 357–370.
Google Scholar
Romanowska M., 2007, Słownik sztuki kulinarnej, Warszawa.
Google Scholar
Rymut K., 1987, Nazwy miast Polski, Wrocław.
Google Scholar
Stachurski E., 2000, Słowa-klucze polskiej epiki romantycznej, Kraków.
Google Scholar
W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie się kultur. Zbiór studiów, 2003, red. T. Stegner, Gdańsk.
Google Scholar
Wielka księga nalewek. Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu, który w domowych warunkach możemy uczynić, 2012, oprac. J. Rogala, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
Google Scholar
Wosiak-Śliwa R., 2011, Kaszubskie nazwy potraw i napojów, Gdańsk.
Google Scholar
Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.
Google Scholar